Redaktørens Blogg

Dag & Natt

Fyller man 20 år, betyr det sannsynligvis at man har kommet seg helskinnet gjennom en slags oppvekst, høstet noen erfaringer og står på terskelen til å erobre den store verden! Når det gjelder avisen Dag&Natt på Gran Canaria så kom den til verden i januar måned 1999, altså for nøyaktig 20 år siden. Som så mange andre barn, kan den skilte med at den kom til verden ved en ren tilfeldighet. Undertegnede hadde tatt på seg et oppdrag som grafisk designer for et par nordmenn på ”hemmelig oppdrag”, utsendt av en tredje nordmann, til Gran Canaria. Som tilfeldig forbipasserende lokket de med store ord og våte drømmer, før det hele druknet i et par longdrinks glass og en dundrende hodepine. Tilbake satt jeg svanger og forlatt, men usedvanlig lykkelig over å ha oppdaget en helt ny dimensjon. Dag&Natt hadde begynt å ta form, og jeg forstod at dette kunne få en god mottagelse om jeg bare forvaltet det vel. Dessuten hadde jeg skapt en kilde til inspirasjon, der jeg og mine medarbeidere kunne utvikle oss på teknologi og tekst, men ikke minst ha hele Gran Canaria som arbeidsfelt, lære hver krik og krok å kjenne, og til slutt få privilegiet av å formidle. 


Det  har vært en eventyrlig reise, der veien har blitt til mens vi har gått den. Mange synlige og usynlige fadeser. Som den kvelden før trykking da jeg ved en sinnsforvirring trykket på ”delete” knappen og hele avisa forsvant ned i en mørk sjakt det ikke gikk å fiske den opp fra. Like enkelt har det ikke alltid vært å ”delete” konkurrenter som har kommet og gått. Nye krav til teknologi er en stadig tilstedeværende påminnelse om at man ikke blir yngre, og at tiden vi lever i stadig går fortere. Turistmarkedets uforutsigbare svingninger som alltid vil gjøre seg utslag i vår bransje, og mitt mantra om å hardnakket skille på annonser og redaksjonelt. Vi har blitt filleristet og kritisert, vi har blitt kastet ut på mer enn et sted, men vi har også fått sole oss i skryt og takknemlighet fra folk som synes det vi står for, og det vi skriver har en mening nettopp for dem. 


Artigst har det selvfølgelig vært å få møte så utrolig mange interessante mennesker og få høre så mange historier fra virkeligheten. Husk at det ikke er mer enn 60 år siden turismen fant veien til Maspalomas, og snudde opp ned på mange menneskers liv. Både de som bodde her, men også de som kom hit og så mulighetene. Videre har det forandret livet til tusenvis av mennesker som har funnet sitt paradis her på Gran Canaria i form av helsegevinst, rekreasjon, investering og økonomi, en framtid, et fotfeste og ikke minst har mange funnet sin kjærlighet her på Gran Canaria. Det handler om et utrolig stort utvalg av sterke hverdagshistorier vi har fått være med å formidle gjennom 20 år. 

Vi har selvfølgelig også fått bevitne en rivende utvikling av Gran Canaria som turistdestinasjon. Fra å være et typisk ”pakke-tur” reisemål, eksotisk og spennende sett med gårsdagens øyne, til å bli et allemannseie, et tilfluktssted med lett tilgjengelighet for de fleste, og som samtidig oppfyller de mest elementære behov for sol og varme, når resten av Europa går inn i vintermodus.  I dag framstår et nytt Gran Canaria, som har åpnet opp helt nye sider ved seg selv, og evner å følge opp folks krav til en aktiv ferie. Det kan handle om vandring i et vakkert fjellandskap, klatring, dykking, golf, sykling  og rulleski, som bare er noen av de aktiviteter øya har å by på. 

 Men også på den kulturelle siden framstår øya som fornyet. Noe som er en sannhet med forbehold. Kanariske tradisjoner som karneval, markeder og religiøse byfester har århundrelang forankring hos folket. Nå har de fått en fornyet oppmerksomhet, og mange ganger en fornyet innpakning fordi turismen har viet dem sin interesse og deltagelse, og i større grad ønsker å lære det kanariske samfunn å kjenne

Vår verdens sans for gastronomi, bærekraftig- og kortreist mat har turistene i dag med seg i bagasjen når de kommer. Den vanlige kanarier har nok sett med forundring på denne fornyede interessen for enkle tapasretter de har servert hele livet. Ostebitene han skjærer opp over disk blir i dag snust, snudd og vendt på før de blir drøvtygd i påvente av en smaksanselig eksplosjon. Det forventes at han skal ramse opp stamtavla til geita som har bidratt med melka i osten. Det samme med den lokalproduserte vinen, laget på druer som før ble forkastet da ekspertene mente at her var solen for sterk og jordsmonnet for dårlig. I dag elsker turistene vingårder, lokalprodusert vin og gjerne med en familiehistorie servert på kjøpet. 

Det finnes også et moderne og europeisk Gran Canaria, der det satses på fornybar energi og diskuteres bærekraftige investeringer med tanke på fremtidens turisme. Strendenes fornybarhet må sikres og trafikken må reduseres samtidig som man øker tilbudet til de besøkende og møter deres krav til funksjonalitet og teknologi. I Las Palmas møter du moderne handlegater der Europas fremste kleskjeder ligger som perler på en snor, og de store cruisebåtene ruver som høyhus i et travelt havneområde. 

Gran Canaria betyr i dag mangfold. Den forne reiselederens introduksjon på transferbussen eker i bakhodet; ”Velkommen til Gran Canaria, et kontinent i miniatyr”. Den gangen det ble sagt, forstod vi kanskje ikke rekkevidden av det, hvilket begynner å gå opp for de fleste besøkende i dag. Jeg tror fortsatt at det er mye uoppdaget på denne øya som allerede har gitt så mange, så mye. Og så lenge det finnes mennesker så finnes det historier. 

Som de fleste 20 åringer føler vi oss uovervinnelige og klare for nye utfordringer. Samtidig er vi smertelig klar over at vi kanskje er på vårt aller beste akkurat nå, og håper at tiden kan stå litt stille slik at vi kan få holde på denne godfølelsen så lenge som mulig. For det eneste vi vet, et at om framtiden vet vi ingenting! Men mens livet går sin vante gang, så er vi klare for å fortsette jobben med å formidle historier og hendelser fra Gran Canaria i 20 år til!

Leave a Reply