Vi hjemsøker hekser og munker, -og tar turen til Telde!
Skal man lytte til de som snakker om trender i reiselivsmarkedet, så dukker det opp et begrep; “Secondary Cities”. Selv om jeg er forsiktig med å rangere feriesteder etter annet enn personlige opplevelser og stemningen jeg klarte å bibeholde i hjertet etter endt besøk, ble jeg umiddelbart nysgjerrig på begrepet. Det viser seg at “storbyferie” har vært et langt og seiglivet begrep, for oss, i vår del av verden, der vi enkelt kan kaste oss på et skammelig, billig og fristende tilbud fra flyselskaper og reisearrangører nesten uten planlegging. Med et par telefoner har du også organisert med deg familien, kjæresten eller helle vennegjengen. Før du vet ordet av det vandrer du rundt i London, Berlin, Paris eller New York for den sakens skyld. Distansene er korte, flytiden liten, og innhugget i ferieskjema uteblir da det kun bør avsettes en langweekend. På kort tid blir du beriket med litt spennende og annerledes shopping, noen billige vinpriser, et kulturelt besøk og kvalitetstid med folk du gjerne omgås. Og kanskje viktigst av alt; du blir røska ut av en travel hverdag og på kort varsel plantet i en annen kultur uten den store planleggingen (som kan ta livet av hvem som helst)! Storby ferie er enkelt og greit så tilgjengelig at et besøk hos farmor på Snåsa eller onkel Jakob i Sør-Varanger krever både mer planlegging, tid for gjennomføring, et større budsjett og er mye kjedeligere!!
Men etterhvert som vi har snurret oss rundt i “London Eye”, vandret fra Brandenburger Tor til ruinene av kirken som opprinnelig var bygd som et minne over Keiser Wilhelm, spist “fish&ships” og “currywurst”, seilt på Seinen, overvunnet høydeskrekken og klatret opp i Eiffeltårnet og blitt premiert med et glass champagne før maten på Place de Vosges i Paris, opp til flere ganger de siste ti årene, ja da har tiden kommet til noe helt annet! For selv om du nå har alle de selfiene som alle andre har, og din instagram er helt á jour med det som forventes fra vennekretsen, så mangler du noe!!!
En krypende følelse av å vandre i alle andres fotspor, en følelse av å utallige ganger gå i små og store turistfeller, og en trang til å tråkke opp noen egne stier. Ta noen ekstraordinære selfies og være litt oppdagelsesreisende istedenfor for å dilte etter alle andre! Nå har du jo sett Notre Dame (som i og for seg aldri blir seg lik igjen), Madame Tussauds, Harrods, Madison Square Garden, Frihetsgudinnen, Chekpoint Charlie, Galerie Lafayette, Fontana de Trevi, La Sagrada Familia og Santiago Bernabéu!
Likevel er du fortsatt såre glad i storby- konseptet for “a million reasons”, og vil gjerne kombinere gleder og steder som beriker både trangen til intellektuelt påfyll, utforskning, eventyr, ekspedisjon samt kos og hygge . Det siste gjerne i kombinasjon med mat og drikke. Det er her “Secondary Cities” kommer inn i følge trendforskerne. Vi reiser til de “nest kjente og de nest store byene” i stedet. Her kan man i større grad gå på oppdagelsesreise, prisene er ofte mer attraktive, lokalbefolkningen mindre lei av turister, og sjansen til en unik opplevelse mye større!!!
Nå er jeg fullstendig klar over at reisende til Gran Canaria oftest ikke har lagt opp til en storby-ferie i utgangspunktet. Men fler og fler legger inn noen dager i vakre Las Palmas som har så utrolig mye kult å by på. Flere kilometer lang sandstrand midt i bybildet, og et fargesprakende karneval er to sterke kort de har på hånden. Men mange andre opplevelser venter rundt hvert hjørne, både kulturelle og gastronomiske. Las Palmas kommer vi tilbake til, ikke minst fordi byen til stadighet er i endring.
Denne gangen tar vi dere med til Telde. Kommunen de fleste av oss ikke stifter nærmere bekjentskap med enn at vi registrerer navnet på sidedøren til taxien vi tar fra flyplassen. Selv om kabinpersonalet ombord i flyet ønsker deg velkommen til Las Palmas, så er det helt feil! Du lander i Telde, så det så!
En spennende by, med en utrolig interessant historie som har gått de fleste turister hus forbi. Takket være den norske historikeren Thor Thorstensen som av helsemessige grunner måtte tilbringe mange år på Gran Canaria, kan vi i denne utgaven av Dag&Natt fortelle mange interessante anekdoter. Han fordypet seg i øyas historie og skrev boken “Kanariøyenes forhistorie og erobring” som kom ut første gang i 2005. Da han bodde på øya arrangerte han mange byvandringer til Telde, men også han forundret seg over hvorfor ikke Telde fikk mer oppmerksomhet fra reisearrangører og turister.
Telde er den nest største byen på Gran Canaria og den fjerde størst på øygruppen. Den ligger 130 meter over havet i vulkansk terreng. Temperaturen er mild hele året, men i sin øvre del, kan temperaturen i Telde falle ned i null grader og de får oppleve snøvær. Andre ganger sveiper tørr ørkensand fra Sahara over byen, og den forsvinner under en sand sky. Kommunen Telde og dens omgivelser tilbyr attraksjoner av alle slag. Fra arkeologiske funn, som Llanos de las Brujas (Jinamar), Cuatro Puertas (se omtale), grottene i Calasio, dalgangen Silva eller landsbyene Tara og Tufia (se omtale). Også vakre arkitektoniske elementer er å finne som San Francisco broen med de syv øynene og basilikaen San Juan Bautista (se omtale).
Shopping området La Estrella som ligger på begge sider av motorveien GC-1, tilhører også Telde. På den ene siden finner du franske ”Alcampo” hypermarked med tilhørende klesbutikker. Ved siden av ligger byggvarehuset ”Leroy Merlin, og på den andre siden åpnet Ikea sitt nye store butikk i 2012. På andre siden av motorveien ligger Decathlon som er den største sportsutstyrs butikken på øya. Litt nærmere Las Palmas ligger kjøpesenteret ”Las Terrazas” med outlet butikker og den kjente ”Media Markt”. Her finner du også en av Gran Canarias største golfbaner, El Cortijo som også har en sprangridningsbane for de som er interessert i hestesport. Vil du bare se, men ikke røre kan du spise et eksklusivt måltid i vakre omgivelser på restauranten som ligger i området.
Vi har tatt oss god tid til å bli kjent med Telde. Å rusle rundt i den gamle bydelen San Francisco og San Juan, gjerne med Thor Thorstensens fortelling klingende i bakhodet og eventuelt med en ettermiddagssol varmende i nakken, er fasinerende og lærerikt.
Med lave sko smyger vi rundt i et område der historien sitter i yttervegger, portrom og steinbelagte gater og torg. Fortsatt ser man sorte jernringer støpt i muren der man festet grima til hesten eller eselet, hvor en behendig trapp er støpt i tilknytning , slik at det skulle være lett å sadle dyret. De tunge tre korsene som pryder mange hus vitner om fransiskanermunkenes korsvandringer, som tok på seg andres skyld og bar den på sine skuldre! Kunne ikke de religiøse gi deg svar, ja da kontaktet man heksene i Telde. Man lar seg forundre og fasinere av denne spennende øya, som er så mye, mye mer enn bare sol og varme, strender og bad! Uten å forringe betydelsen av de fire siste elementene vil jeg likevel sterkt anbefale en liten tur inn i historien og forståelsen for dette øysamfunnet som vi lengter tilbake til så fort vi har forlatt det!