Redaktørens Blogg

Dag & Natt

Jeg tenker at vi fortsetter litt gatelangs i Las Palmas, som er en utømmelig kilde til gode opplevelser. Kan man kombinere det med litt historie, stemning og gastronomiske høydepunkter kan ikke dagen bli mer fullkommen! Derfor stopper vi på Hotel Madrid!

På det vakre Hotel Madrid i Las Palmas tilbrakte den spanske diktatoren General Francisco Franco natten til 17.juli 1936, fordi han etterforsket drapet på general Amadeo Balmes, som var militær guvernør i Las Palmas på den tiden. Hans død beskrives som en ulykke da han pistolen hans gikk av. I følge frankistene, var det begynnelsen på militærkuppet og starten på den tre år lange spansk borgerkrigen.

Rom nr. 3 i dette emblematiske hotellet var et stumt vitne til en manns siste søvn før det hele braket løs, og det republikanske regimet fikk vike plassen for et diktatur. Sengen, kommoden og speilet står fortsatt slik det gjorde for 85 år siden.

Hotel Madrids sjarmerende kafeteria er en av mine absolutt favoritter. Å ta en kopp kaffe, eller et glass vin på terassen ved inngangen til torget “La Alameda de Colon” , blir aldri feil. Her sitter man under de vakre hotell balkongene som vitner om en svunnen tid. Mange av stamgjestene bærer preg av et langt liv og andre sosiale koder enn de som eksisterer i dagens moderne travelhet. 

Hotel Madrid deler oppmerksomheten med det vakre litterære kabinettet (Gabinete Literario) på Plaza de Cairasco, her i den gamle bydelen av Las Palmas.

Cafè de Madrid åpnet sine dører for første gang i 1910. Deler av interiøret og ikke minst stemningen holder stand. Å oppholde seg her, er en tidsreise i seg selv, neste som å være statist i en gammel film. 

På veggen henger bilder av kjente personligheter som har gjestet hotellet gjennom tidene. Der henger også jammen en artikkel med bilde av undertegnede!

Leave a Reply