Redaktørens Blogg

Dag & Natt

I dag drar vi på tur mot vestsiden av øya, til Tasarte, en bortgjemt perle som ble midtpunkt i en svensk kriminalroman. Vi kjører vestover på veien GC-200 fra Mogan by.
Vi skal helt ned til “la playa”, stranden i Tasarte og må derfor ta av nedover dalgangen på en hompete krøttersti, for å komme helt ned til munningen ved havet.
 
Her, lengst nede i dalen åpenbarer det seg en strand som byr på fiskelukt, gammel kystkultur og ramsalt sjø. Stemningen gir en følelse av forlatthet og blandes med gammelt fiskeutstyr og slitte tredører inn til det ukjente. Et gufs fra forne tider da man bare kan ane hvordan livet artet seg her. Et fraflyttet fiskevær. 
 
Sjøveien ligger åpen utover havet, og passasjen er fri over til naboøya Tenerife. Et dramatisk kystlandskap følger med fjellklipper som stuper rett ned i havet. Det er fullt forståelig at det var her den svenske kjendisforfatteren Mari Jungstedt og hennes kollega, norske Ruben Eliassen fant inspirasjon til deres krimroman; “En mörkare himmel”……

Tasarte stranden ligger værhardt til. Slitte, primitive trebåter i ulike farger ligger med baugen opp på stranda, og vitner om en avsluttet, daglig aktivitet blant landsbyens fiskere. En restaurant i full drift fungerer som alibi på at enkelte, nidkjære turister finner veien ned dalgangen selv uten dagens krav til markedsføring. Og solnedgangen er uslåelig. Blandet med mystikken og forlattheten gir himmelens fargespill valuta for besøket, i det man bevitner en rød ildkule som tilintetgjøres i det den forsvinner ned under havflaten. Det er bare ubeskrivelig vakkert.

Restauranten serverer gamle klær, “la ropa vieja” en slags pytt-i-panne som er like spansk som lapskaus er i Norge. Her serveres den med blekksprut og smaker himmelsk!

Leave a Reply