Redaktørens Blogg

Dag & Natt

 
I dag drar vi strake veien til Las Palmas og omgir oss med litt kultur og historie. Lenge før pandemien, fikk vi være med på en byvandring med selveste Benito Perez Galdos som guide!
Den ekte Benito Perez Galdos ble født i Las Palmas i 1843, og lite visste man da at han skulle bli en av Spanias største forfattere og kanariernes stolthet.
 
Om man skal tro kanarierne så var Benito den fremste, spanske romanforfatter på 1800-tallet. Han ble fremfor alt berømt da han i 1873-75 gav ut den første serien kalt Episodios nacionales (nasjonale episoder), etterfulgt av den andre serien i 1875-79. I disse romanen gir han et nærbilde av Spanias historie fra 1805 til 1834, sett med folkets øyne.
 
Benito var det tiende barnet i familien som bodde på Calle Cano i Las Palmas, en liten parallellgate til handlestrøket Triana. Her kan du besøke barndomshjemmet hans, som i dag fungerer som museum. Benito Maria de todos Dolores, som han ble døpt var sønn av en militær oberst og i utgangspunktet et reservert barn. Han var spesielt interessert i kunst, musikk og litteratur. Når man leser om hans, liv skinner det igjennom at han hadde stor interesse for det annet kjønn. Da hans kusine flytter til Las Palmas blir Benito så emosjonelt engasjert i henne, at foreldrene ser seg nødt til å sende ham til Madrid i 1862 for å studere jus.
 
Han hadde strenge foreldre. Hans mamma Dolores Galdos var en temperamentsfull dame fra Baskerland, og datter av en gammel sekretær under den spanske inkvisisjonen. Hans pappa var levende interessert i historie og kunne gjerne strø om seg med naturbeskrivelser, historiske hendelser og egenopplevde anekdoter fra den spanske selvstendighetskrigen (1808-1814) der han som militær hadde deltatt. I 1852 begynte Benito på skolen Colegio de San Agustin, som ligger i bydelen Vegueta i Las Palmas, der det ble praktisert en pedagogikk som sies var meget avansert i forhold til tidsepoken man levde i. På den tiden begynte darwinismen å få fotfeste i Spania, teorien som man mener ligger til grunn for en av Benito`s senere litterære verk, som Doña Perfecta (fru Perfekt).
Skal man trekke ut noen generelle trekk fra Benitos år ved universitetet i Madrid må det være hans store fravær. Flere kvinnehistorier får hans oppmerksomhet, men også elsker han å vandre gatelangs og betrakte folk. På kveldene stikker han innom teater, deltar i folkelige diskusjoner og drikker sin kaffe ved Puerta del Sol.
 
I Madrid vokser hans litterære interesse og han leste med grådighet alt han kom over av europeiske realismeforfattere, og med spesiell andektighet Miguel de Cervantes (1547- 1616), mest kjent for sin historie om Don Quijote de la Mancha. Også i Madrid skrev han kronikker og debatterer i pressen.
 
I 1869 bor han i bydelen Salamanca i Madrid, nærmere bestemt i Calle Serrano nr. 8 sammen med sin familie. Med økonomisk hjelp fra sin svigerinne publiserer han sin første bok “La Fontana de Oro” i 1870. Under en 20 års periode produserer han flere bøker, skuespill, poesi og artikler. Han kjemper også juridisk for opphavsretten til enkelte av dem. Spesielt de mange seriene om Spania har gjort ham bemerket. For å lære å kjenne Spanias alle kroker og representanter reiser han rundt hele landet på et meget spartansk måte, med bil eller tog på tredje klasse. Han bor fattigslig i landsbyer og hospits der han får leve side om side ved de mennesker han skal fortelle historiene til.
Benito Perez Galdos avlegger juridisk embetseksamen i Madrid, men kommer hele livet til å egne seg til sitt forfatterskap.
 
I 1897 ble han valgt inn i Real Acamdemia Espanola, det kongelige spanske akademiet. I 1907 ble han representant for det republikanske partiet i det spanske parlamentet.
 
I 1912 ble han nominert til Nobels litteraturpris, men svenskene valgt i stedet å gi den til den tyske dramatiker og forfatter Gerhart Hauptmann. Det har nok aldri kanarierne tilgitt svenskene.
 
(Den guidede touren ble arrangert av www.tripgrancanaria.com)

Leave a Reply