Redaktørens Blogg

Dag & Natt

I dag tar vi turen til Telde, kommunen som rommer så mye mer enn flyplassen på Gran Canaria. Telde by er 668 år gammel. Ingen annen by på Kanariøyene er så gammel. 

Det pussige er kanskje at Telde dermed ble by før Gran Canaria ble erobret. Telde består i hovedsak av tre bydeler som er verdt et besøk: San Juan, San Francisco og San Gregorio. De som drar til Telde for å handle, drar til San Gregorio. De som drar til Telde for å oppleve tiden som har stått stille, om ikke seks hundre år, så overraskende langt tilbake i tiden, de drar til San Juan og San Francisco.

I den vakre bydelen San Francisco finner man ofte et kors på muren som omfavner eiendommer, hus og gårder. Mange kristne, kunstnere, prester og munker søkte seg til bydelen San Francisco. Munkene besto av fransiskanere. De gjorde San Francisco til et lærested i 1610. Noe som varte ved helt fram til 1837, da klostrene ble oppløst av dronning Isabella II. 

Fransiskanerne innførte også en spesiell tradisjon: KORSVANDRINGEN. Om du hadde dårlig samvittighet for noe du helst skulle sett ugjort, eller burde ha gjort, kunne du stille deg opp ved korset og vente på munkene som kom bærende på et like stort kors. Når den som bar korset, kom fram til det fastmurte korset hvor du sto, fikk du utdelt en pisk. Dermed kunne du piske synden din over på han som bar korset. En ganske klar allegori med troen på Kristi lidelse for menneskets skyld.
I dag er denne bydelen en fryd for sjel og sinn, med sine gamle hus og smale smug!

Leave a Reply