Redaktørens Blogg

Dag & Natt

Havner du mitt i en gjeng spanjoler i baren, kan kaffebestillingen dra langt ut på tiden. Menyen er lang, variasjonene mange og detaljene uendelige. Hver og en har sin egen favoritt, tillagt en personlig liten tvist som krever en nøye forklaring.

Min absolutte favoritt kopp med kaffe er “un café cortado largo”. “Cortado” kommer fra verbet “cortar”, som betyr å skjære eller å klippe. Man klipper altså kaffen, ved å blande den med melk. “Largo”, betyr lang, eller kanskje drøy, som vi ville sagt. I denne sammenhengen betyr det at selve kaffen får tilsatt ekstra vann.

Ahaa…sier du sikkert og tenker på “café con leche” (kaffe med melk), eller den italienske “latte” som har rent langt utover de italienske landegrensene. Men saken er som jeg sa i innledningen; det er mye mer komplisert enn som så!

Nåvel, en “cortado” tillages av espresso (ca. 7,5 g kaffe). Espressoen lages først i koppen, så steames melken til en fyldig konsistens, før den helles forsiktig i espressoen. Det må for all del være lite eller ingen melkeskum! Der skiller “cortado” seg fra f.eks. en “cappuccino”. Café Cortado er mindre, mørkere og uten et melkeskum-lag.

Å be om en lang/drøy “cortado” betyr at koppen (eller glasset) inneholder omtrent 50-60 ml væske. Den ligner på en dobbel espresso, men det er to store forskjeller; bryggetiden og mengden malt kaffe. Forberedelsestiden er rundt ett minutt, og det brukes en mindre porsjon kaffe. Det utgjør en stor forskjell; smaken blir mildere, men samtidig mer bitter, siden det er mulig å trekke ut flere smakskomponenter ved å la vannet ligge i lengre tid!

 

Mmmmmm…….

Leave a Reply