Redaktørens Blogg

Dag & Natt

Cubata

Cubalibre er en kubansk cocktail som består av cola og rom. På folkemunne, og spesielt her på Kanariøyene omtales den som “cubata”. I glasset skal det være godt med is, helst hvit rom og deretter skal det fylles med cola, før det til sist skvises noen dråper lime i glasset.

De nordamerikanske styrkene som samarbeidet med Cuba under den spansk-amerikanske krigen blandet jevnlig Bacardi-rom og cola i et såkalt whisky glass. Etterhvert ble drinken kalt “Cuba Libre” til ære for troppens kamprop.

Bacardi er et av verdens største privateide brennvinsproduserende selskap. Det ble opprettet i 1862 i Santiago på Cuba. Etter den cubanske revolusjonen flyktet Bacardi-selskapet til Bahamas, mens Fidel Castro overtok det som var igjen på Cuba.

Den spansk-amerikanske krigen pågikk fra april til desember måned i 1898, og resulterte i at USA fikk kontrollen over Spanias tidligere kolonier i Karibia og Stillehavet. Cuba Libre drinken dukket opp i Havana på Cuba rundt 1901/1902, og ble etterhvert en klassiker.

Skål….

Leave a Reply