Redaktørens Blogg

Dag & Natt

Nå drar det seg til igjen! Omtrent da den første luken i julekalenderen skulle åpnes, så spratt det ut et virus som har fått det komiske navnet Omicron, og som i følge all verdens helseeksperter kan by på mye eller lite i adventstiden. Advent, betyr som kjent “ventetid”, så da er det bare å smøre seg med tålmodighet og antibac i påvente av gode eller dårlige nyheter. De fleste sliter med posttraumatisk stress etter det vi trodde var en forbigående pandemi, og klarer ikke riktig ta inn over oss at har fått en ny smell på trynet. Ikke akkurat noen god sesongstart, som Claes Brede Bråthen ville sagt (!)

I mellomtiden kan vi slå over på sporten (for de av oss som har Via Play), der nyhetsbildet er preget av en syk langrennsnasjon som får i seg for lite næring i forhold til energiforbruket. Man skal ikke bla så mye lenger inn i avisen før vi andre dødelige advares mot det motsatte nå i førjulstiden. Det kan lett bli for mye næring i forhold til tæring. Strømprisene har tatt over sporten, og setter stadig nye rekorder. Julepresangene kommer ikke inn i butikkene, da containerskip sitter på tverren i Panamakanalen. Produksjonstopp i visse land og komponentmangel generelt i verden, gjør at vi må slite med den gamle sykkelen i minst et år til. Gleden over at USA fikk en ny og “normal” president forsvant dagen etter innsettelsen, for da ble han borte fra vår radar. Han skulle liksom mate alle de sultne reinsdyra, få de inn i stallen og pusse messingen. USA skulle igjen skinne og igjen gi oss en legitim grunn til å bruke de som forbilder igjen. Nå handler de fleste nyheter derfra om Britney Spears og hennes forhold til sin far? Skal vi tro de dystre framtidsutsiktene blir Kina det nye Amerika innen 10 år, og da kommer juleevangeliet til å se helt annerledes ut. Husk at kineserne innehar 40% av all verdens patenter!!! Og vi klapper i hendene, vi danser og vi ler, så glad er vi, så glad er vi………sjekk julepynten i heimen neste gang, sikkert billig og “made in China”. I Arinaga på Gran Canaria åpnet i høst en Kina-butikk på 10 000 kvadratmeter! Den er smekkfull av lysende reinsdyr, glorete nisser og shoppinghysteriske mennesker. I mellomtiden sitter det nesten daglig mennesker i slitte gummibåter eller sprukne holker midtfjords med alt de eier i et knyte, og hjertet fult av håp om en bedre tilværelse. Vi som har muligheten til å se det globale bilde forstår at de har blitt lurt av menneskesmuglere ingen tilsynelatende klarer å stoppe. Vi vet også at drømmen like gjerne kan ende i en våt grav, det er brutalt, men det er også statistikken.

I Norge har tilliten til politikere dalt som engler ned i skjul. Etter masse rot og tull om hvem som bor med hvem, har vi skjønt at norske politikere dessverre kan sammenlignes med spansk ungdom som bor hjemme til de er langt oppe i 40 åra. Heldigvis har vi nå fått en stortingsrepresentant som har bostedsadresse i Drammen, og dermed har legal rett til pendlerbolig i Oslo og slipper trenges med det andre 80 000 som pendler den veien hver dag. I Sverige leker de “stol-leken” i regjeringen, en selskapslek som Stefan Löfven behersker bra. Men nå har også Magdalena Andersson også kommet inn i leken; Hun blir ikke bare Sveriges første kvinnelige statsminister, men den første som kun har sittet snaue 7 timer!! Nå er hun inne på sitt andre andre forsøk etter at stolen ble sparket bort under rompa på henne, i landet med helt spesielle tilstander. Forstå det den som kan!

Nei, det er ikke mye gledelig å spore i nyhetsbildet for øyeblikket. “Inte mycket att hänga i julgranen”, som svenskene sier. Børsen og krona går ned, mens inflasjonen og renta går opp, og Gunhild Stordalen konstaterer at en togtur til Glasgow ikke er for sarte miljø sjeler. Og midt oppe i det hele unner vi i alle fall ingen å ha det bedre enn oss selv. Har man valgt å vaksinere seg, eller ikke. Har man hjemmekontor eller flyskam så vil man gjerne at alle andre skal tenke og mene som en selv, hvilket mange gjør uttrykk for i sosiale media.

Derfor opplever mange at de stikker av fra regninga når de smyger seg på et fly til Gran Canaria. Mens naboen sitter hjemme og klamper på tagentbordet og knapt rekker vinmonopolet før helgen, føles det veldig urettferdig at andre skal pakke med seg solhatten og feriepengene og stikke til værs. Også midt i pandemien, da mann! Blant palmer, sus og brus rusler turister tilsynelatende bekymringsløst rundt og koser seg med både vafler og karbonadesmørbrød på andres bekostning. På bekostning av manges glede, og til andres bekymring. Men nå kan vi vel konstatere at grunnen til bekymring er endeløs, noe tabloidavisene boltrer seg godt i. Den ene uroligheten avløser den andre, mens Camilla Stoltenberg, Anders Tegnell og assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad vekselsvis mater oss med Coronas ubarmhjertige framferd i ulik grad av betoning. Det handler faktisk om å leve! Midt i stormen må vi finne glede og nytelse, og mange finner nettopp det på Gran Canaria. Selv om de må fylle ut et komplisert innreiseskjema, være i besittelse av et vaksine-pass og bære munnbind der det er påkrevet. “Nå er det vanlige folks tur”, sier den nye regjeringen og da synes jeg vi skal ta det på alvor. Vanlige folk nyter av et godt klima, vanlige folk orker ikke forholde seg til ulike strømleverandører, vanlige folk er drittlei dårlige nyheter og vanlige folk liker å feriere på Gran Canaria!

Kos dere og ha en fin adventstid!

Leave a Reply