Redaktørens Blogg

Dag & Natt

Det snakkes om en femte bølge som skyller over Europa. I hvilken grad det handler om bølger og hvilket nummer i rekkefølgen har jeg totalt mistet interessen for. Jeg kjenner at jeg falt av lasset for lenge siden. Den største bølgen som skyller innover meg kommer fra tabloid pressen som ruller seg i bølgeskummet og spytter ut salte overskrifter der andre forsøker å snappe etter luft.

 

Fra et ståsted på Gran Canaria følte vi på en optimisme på senhøsten 2021. Bølgen av turister skyllet ut fra flyplassen, skandinaviske flyselskaper på vei ned for landing, ble igjen et dagligdags syn. After-markeds barer og spisesteder ble atter fylt opp med nordmenn i Arguineguin på tirsdager, og alle andre dager hørte vi takksigelser både fra de som fikk komme, og fra de som fikk ta imot. Vi pratet om “den nye normalen”, og menneskets evne til å fortrenge det som har vært, gjorde at vi levde i lykkerus en stakket stund.

Nå har vi igjen fått en situasjon i samfunnet som holder oss våkne med grublerier, det er noe alle kjenner på. Vi dukker unna for kuleregnet av restriksjoner, vi går omveier forbi mennesker som hoster og harker, strømregningene gjør at vi kaldsvetter, men vi gir ikke opp, vi kjemper videre. Vi sitter hjemme på våre kjøkkenstoler og jobber. Vi av booker våre sårt tiltrengte ferier. Vi forsøker å formidle håp og gode verdier til nære og kjære. Det er tøft nå!

 

På vei inn i et nytt år, er det en viktig sak utgjør en stor forskjell. Det er ikke lenger skamfullt, forbudt eller frarådd å fly. Med andre ord er det helt greit å feriere på Gran Canaria, i den grad du finner en billett og et fly som ikke er kansellert! Til og med Norge har innsett at de ikke kan beskytte sine egne med å stenge grenser og forskanse seg i oljefondets pengebinge. Det er med andre ord ikke tryggere for hvermannsen å oppholde seg i et minoritets land enn det er ute i Europa. Omikron kryper over landegrenser, gjennom naboens vegger, løper over bordflater og setter dype spor i folks hoder. Noen løser det med å forskanse seg i heimen, andre med å vaske hendene til blods og dekke til ansiktet. De fleste forebygger død og fordervelse med gjentagende vaksine. Med andre ord gjør de fleste så godt de kan, mens villendene informasjon driver oss fra skanse til skanse. Midt oppe i det hele skjer selve livet, det eneste livet vi har fått utdelt og det eneste livet vi med sikkerhet vet at vi har fått tildelt. Hver og en må gjøre det beste ut fra sin situasjon. Det er det ingen som hjelper deg med akkurat det. Hva er et liv verdt om det ikke fylles med individuell hverdagslykke? Felleskap og nære relasjoner er et fundamentalt behov for menneskelig eksistens, og det behovet kan ingen dekke for oss gjennom isolasjon.

 

At vi må testes for å treffes, reise og møte andre er en billig forsikring, men ingen garanti. På Gardermoen må alle testes som kommer fra utlandet. Det er ikke et problem i seg, problemet er de lange køene som gjør at folk mister dyrbar tid, videre fly- og bussforbindelser. Dessuten blir man henvist til å trenges i folkesamlinger som vi alle vet er grobunn for utveksling av virus og bakterier. Men det mange ikke vet, er at disse køene er for rent bondefangeri å regne. Dette systemet er bygget på tillit, og ene og alene laget for å forsinke et virus som de fleste eksperter mener er uunngåelig i det lange løp. Velger du derfor i isteden ta en hjemmetest på egen hånd, som du dessuten ikke er pålagt å registrere noe sted, kan ingen hindre deg fra det!

 

Med andre ord har vi fått tilbake en frihet vi ikke har blitt opplyst om. Ingen vil ha Covid-19 i noen som helst variant. Men de fleste av oss vil ha et liv som er verdt å leve. Det betyr at vi må ta vare på oss selv. Gjøre det som gir oss trygghet i form av tester og vaksiner, men vi må også gjøre det som gir livet vårt verdi og innhold. Om det innebærer å reise til Gran Canaria eller oppholde oss her over tid er det verken mer eller mindre farlig enn å være hjemme i Skandinavia, slik verden ser ut i dag. At du kan bli syk når du er i utlandet, er en risiko som ikke har forandret seg med Covid-19. Den risikoen var der også tidligere. Ingen kan bestemme hvor du føler deg tryggest, og hvem du skal tilbringe tid med for å føle deg elsket

 

Men om vi alle hjelper til så kommer vi til å overvinne både isolasjon og Covid. Vi skal nok sørge for at politikere og andre ansvarlige gjør det de er satt til å gjøre, så vi kan velge å sitte hjemme med både lys og varme, eller på Gran Canaria i et helsebringende klima med rødvin i glasset. Vi må lære oss å sette krav på både oss selv, våre nære og våre tillitsvalgte. Tenk at vi nå har avsluttet dette året som ikke kunne endt på verre måte, og går inn i 2022 med masse utfordringer lokalt og globalt! Omikron, kan vise seg å bli vaksinen for de uvaksinerte, og som kan få slutt på hele pandemien!! Eksperter mener at den raske utvidelsen av denne nye varianten kan være begynnelsen på normalisering.

 

Nå bretter vi opp armene og stiller opp for hverandre, for sammen er vi sterke!

Leave a Reply