Redaktørens Blogg

Dag & Natt

– ”I den bästa av alla världar”…….skrev presten i Den Svenska Kyrkan, og refererte til at om ”alt var på stell”, så hadde hun sluppet å stenge kirken ut januar på grunn av Corona smitte blant personalen. 

Og om alt var på stell, så hadde vi kunnet glede oss over en turistsesong som blomstret om kapp med mandel blomstene i den kanariske fjellheimen. Da hadde vi spart oss for all misnøye med ulik holdning til vaksine og bruk av munnbind, og vi hadde med glede tatt imot en god klem fra de som bare ville oss godt. 

Men så er ikke tilfelle riktig ennå! Mange barer, restauranter og hoteller hanker seg fram på halv maskin, og forsøker febrilsk å flørte med de få turistene som tross alt ankommer Gran Canaria hver uke. I mellomtiden venter vi! Vi venter på bedre tider, vi venter på nye restriksjoner, men mest av alt venter vi på at denne elendigheten skal ta slutt. Og som det ikke er nok, nå har vi også fått beskjed om at vi kan vente oss å få Corona ‘n også. 

Tidligere var det så livsviktig å unngå å få Corona, mens det nå viser seg at veien til bedre helse, nettopp går gjennom det samme viruset. Men vi skal for all del ikke oppsøke det, eller la oss frivillig utsette for smitte. Vi skal fortsatt leve med avstand og munnbind slik at viruset må hoppe hinder for å nå fram til nese, munn og svelg. Men finner viruset til slutt veien, på tross av at vi har fulgt alle tillitsbaserte anbefalinger og påbud, da har vi vunnet på lotto!!!

Det har nemlig blitt slik at vi både kommer til å få Corona, og det er viktig at vi får Corona. Vi må bare ikke få det alle sammen på en gang! Så derfor opprettholder vi det personlige vaktholdet, slik at vi stritter imot, selv om vi bør få det, jo før , jo bedre sier helsemyndighetene. 

Ikke lett å forstå seg på dette gitt. Og kanskje er det nettopp derfor flere og flere bare gir opp og bare lar det stå til. Karantene henger ikke heller på greip. Flyselskapene må avlyse flyvninger for friske flyvertinner med positiv engangstest må holde seg hjemme. Og som kjent er det vanskelig for både flyverter og piloter å ha ”hjemmekontor”. Testkapasiteten i Norge og Sverige er nå helt i knestående og man kjøper inn engangstester for summer man enkelt kunne bygget et nytt sykehus for. 

Nå står testing på grensen ved fall. Importsmitte er ikke lenger så farlig, for på det europeiske risikokartert er ikke Norge noe bedre stilt enn resten av Europa. Dessuten sier direktøren for WHO i Europa, Hans Kluge at 60% av europeere kan bli smittet med omikron innen mars. 

Og alle vi som står på tur for å få omikron, skal få pålagt isolering under trussel om staff. Det er en ganske alvorlig frihetsbegrensning for en sykdom som for de aller fleste ikke er veldig alvorlig. Og da er vel kanskje ulempene ved isolasjon større enn nytten? 

I mellomtiden fylles førstesidene på tabloidpressen opp med store portretter av hel- og halvkjendiser som har fått Corona, med så fete skrifttyper at man knapt får plass til noe annet. De som derimot dør, av Corona eller av en annen årsak, begraves i stillhet med få sørgende til stede og får en liten dødsannonse som går ubemerket hen. 

Ja, sånn har verden blitt! Så da tenker jeg at vi som er flergangsvaksinerte snart er klare for å kaste maska og la det stå til!!

Leave a Reply