Redaktørens Blogg

Dag & Natt

Strand Arguineguin

Det skal ikke være lett å bare stikke fra noen dager. Bort fra stress og mas, hverdagslige refrenger, slitne relasjoner, nedkjørte småbedrifter og andre trivialiteter. Lengselen etter frihet og følelsen av innestengt het har i lang tid bygget  seg opp under pandemien. Nå rykker det kraftig i reisefoten! Men selv om reisekassa er full og forventningene store,  skal det vise seg at vår tålmodighet igjen skal settes på prøve. 

Etter en tid med vaksine-pass og koronasertifikat blandet med en lammende bevegelsesfrihet, var det få av oss som med jevne mellomrom sjekket om passet vårt var gått ut på dato?? Det lå lengst inne i et låst skap og støvet ned. Når den nå endelig kan få komme ut i dagslys viser det seg, at passet har gått ut på dato. Da får man i løpet av kort tid tilegnet seg en masse ny kunnskap, som at papiret som brukes i passene produseres i Frankrike. De har litt smårusk i maskineriet og er derfor kraftig forsinket med leveringen. Svenskene er avhengig av et maskineri i Finland som er i sterkt behov av en fornyet komponent, derfor blir reiseglade svensker “satt på potta” som de sier på originalspråket.

Videre får vi lære oss at ventetiden for passfornyelse er vondt som sju lange år, at det snikes i køen, og at en ivrig student har funnet opp en App som hjelper deg å  rykke lenger fram i køen. Vi har også fått lære oss at forsikringsselskaper ikke trer reddende inn om du har bestilt en ferie og ikke får reise pga. ugyldig pass. Folket holdes altså som gisler i sitt eget land, og har ingen mulighet til å reise til sine drømmers land i sommer. Og du har all grunn til å bli forbanna om staten ikke klarer å gi deg reisedokumenter som du har rett på innen rimelig tid. Det kan til og med være brudd på menneskerettighetene, så alvorlig er det. 

Dette er ikke den eneste kjeppen i feriehjulet, for transportbransjen, dvs. flyselskapene sliter også med senskader etter pandemien. Da ansatte som skal jobbe i luften har enten forduftet eller må på “oppfrisknings-kurs” hvilket i utgangspunktet er betryggende. Men hele greia vitner om dårlig logistikk og svimeslått planlegging. Mangelen på kabinpersonell innebærer at flyruter må kanselleres, og da må de stakkarene som i det minste har sitt pass i vigør, likevel se på at ferien går fyken. SAS varslet om 4 000 kanselleringer i sommer, noe som vil ramme opp til 150 000 passasjerer.  Andre flyselskaper må lease inn, for oss dødelige helt ukjente flyselskaper og mannskap, som ikke hjelper på flyskrekken og definitivt ikke gir deg den trygghetsfølelsen som Norwegian prediker så vakker om, når de skriver “We`re back!” i sine nyhetsbrev. 

Nå følger flyplassene i Europa etter med post-traumatic stress disorder. Schiphol flyplass i Amsterdam som er knutepunktet for store deler av flytrafikken inn- og ut av Europa har kollapset helt.  Lignende tilstander bevitnes på Arlanda flyplass i Stockholm, der driftsselskapets Swedavias styre burde avsettes med umiddelbar virkning. Den tidligere utenriksministeren og diplomaten Jan Eliasson sier kaoset på Arlanda skader Sveriges rykte i verden. På kort sikt skader det den vanlige feriegjesten som ønsker seg bort og hjemmefra. Kanskje har han også en hel konto med bonuspoeng oppsamlet hos visse flyselskaper som kansellerte flyvninger under pandemien, med løfte om gyllene tider og mange fordeler. Bemanningen i sikkerhetskontrollen ligger i knestående med påfølgende skrekkhistorier, der folk minster sine flyavganger, store forsinkelser og menneskeskapt kaos.

Da hjelper det ikke stort at kjente og kjære turist destinasjoner skrur sjarmen på maks, og forsøker lokke til seg gjester fra hele verden. Turoperatørene flyr ned fra Skandinavia nok folk til å fylle sine egne hoteller. De reisearrangørene som ikke har egne hotell, har heller ingen charterreiser til Gran Canaria. Tidligere har det blitt oppveid av regulær fly fra Skandinavia som fylles til randen av både de som har egne boliger på Gran Canaria og de som vil bo på hotell hele sommeren igjennom. Men grunnet være de overnevnte problem, føler vi oss litt nedprioritert. Men skal vi sutre av den grunn? Nei, nå nyter vi sommeren, lader batteriene og gleder oss til høsten da strømmen av turister blir slik den var før pandemien. Det har jeg blitt fortalt av de med krystallkule. I mellomtiden går det ann å reise mellom Norden og Gran Canaria med en enkel mellomlanding i Madrid, Malaga eller Barcelona for å nevne noen alternativ. Om du har passet i orden, vel å merke! 

På Gran Canaria går vi en deilig tid i møte med spansk sommer på alle mulige måter. Gjennomsnittstemperaturen skrus opp et par grader, faren for vind, skyer og regn fordufter helt, og kanarierne selv inntar strender og klipper. Det siste er et vakkert og fargerikt syn, der hele familieklaner møtes under fargerike parasoller, prydet med bord, stoler, skyggetelt, kjølebager, madrasser og strandleker. De går ikke ned på stranden et par timer slik vi gjør. Nei, de tilbringer dagene så nære vannet som mulig. Her spiser de lunsj og middag, leker, bader, sosialiserer og sover siesta.

La oss bare følge deres eksempel…..

Ha en god sommer alle sammen, og pass på å få passet ditt påskrevet før høstturene til Gran Canaria starter!

Leave a Reply