Redaktørens Blogg

Dag & Natt

Ilustrations bild julbord

Det kimer i klokker når julen ringes inn ….men det uler i alarmklokkene når offentlige ansatte i turistkommunen spanderer århundrets mest spektakulære julebord på seg selv og sine kollegaer. Klubben for innbyrdes beundring har for bare for et par uker siden valgt å pålegge seg selv en intern opplæring av offentlig personell, en nødvendighet for å forbedre administrasjonens funksjon, påstår ordføreren i San Bartolomè de Tirajana.

Århundrets julebord ble avholdt i tre dager til ende, fra den 16 til den 19 november i år, og er den tilsynelatende mest omtalte festen dette året. Det har skapt en bølge av kritikk,  også på nasjonalt nivå. Avgjørelsen om arrangementet ble gjort i et hastemøte med arrangøren uten at noen fikk innsyn i forhandlingene. Arrangøren viser seg å være et syndikat mellom de samme kommunene. Altså har man mer eller mindre gitt oppdraget til seg selv. Opplegget var spesialdesignet for å trene offentlige ansatte i forvaltning av offentlige penger. Mer ironisk kan det nesten ikke bli. Selv om byrådet i San Bartolomé de Tirajana, i samarbeid med byrådet i Santa Lucia de Tirajana hardnakket mener at det var en investering for framtiden, tror folk flest mer på julenissen en på politikerne i dette tilfellet.

Det mye omtalte julebordet gav som eneste  investeringen en eventuell  hodepine som varte langt inn i fremtiden, både for de som betaler regningen, men også for de som fikk i seg industrielle mengder med fransk bobler. Alle våknet de opp en blåmandag, noen med gammel julepynt rundt halsen, andre ribbet for illusjoner.

Alarmklokkene overdøver kirkeklokkenes søte klang når sannheten om en hastekontrakt på 500 000 euro, altså ca. 5 millioner kroner nesten ble betalt i sin helhet av turistkommunen San Bartolomé de Tirajana (Maspalomas, Playa del Ingles, San Agustin) som uten betenkningstid, slang 400 000 euro på bordet for deltagelsen til 60 kommunale tjenestemenn, mens bystyret i Santa Lucia hostet opp de resterende 100 000 euro.

Stikk i strid med hva kanarisk, offentlig forvaltning er kjent for, så var dette en prosedyre som ble behandlet raskt og smidig. Selvfølgelig uten offentlighetens innsyn. I løpet av de 17 dagene anbudet tilsynelatende lå åpent, ble det kun levert inn et anbud fra det kanariske syndikatet for fem kommuner på sydsiden . Det er i alle fall slik byrådet vil at saken skal fremstå. Som eneste interessent ble det gjort en kort prosess, og arrangøren fikk tre dager på seg å spandere 5 millioner kroner.

Et fargesprakende spetakkel på stjernehimmelen satte fyr på kommunekassa. Et nyttårs fyrverkeri lyste opp tilværelsen for de 200 deltagerne som var på opplæring i offentlig forvaltning. Hummer og fransk champagne av merket Möet & Chandon fløt blant funksjonærene på julebordet mens de danset til levende musikk fra tre av Spanias ledende artister. Frisører og make-up artister var kontraktert og stod til disposisjon for deltagerne.

Ordfører Concepciòn Narvàez sier at foredragsholderne på toppnivå ikke tok betalt for jobben. Det var derfor nødvendig å dekke deres utgifter samt “det lille ekstra”. Hun sier videre til sitt eget forsvar at de kompletterende aktivitetene, altså festlighetene var åpent for publikum, men at ingen utenforstående dukket opp. Det gjorde at deltagerne fikk ytterligere mer å fråtse i, helt for seg selv.

Tilsynskvinnen i San Bartolome kommunen, Tania Naya som også tilfeldigvis er promotør for “adminsistrasjonskongressen” eller “årets julebord” benekter at det handler om sløseri. Å bruke  500 000 euro, er vanlig når det gjelder kongresser på dette nivå, forsikrer hun og mener at kontraktsprosedyren var korrekt og lovlig.

Upassende bruk av offentlige penger, tordner opposisjonspolitiker Alejandro Marichal. Han sier at om ikke ordfører Concepciòn Narvàez ønsker å svare innbyggerne, så vil hun måtte svare til påtalemyndigheten og økokrim.

Han ber om politisk ansvar for de ulovligheter som er gjort. Etter hans mening har de håndplukket en arrangørskontrakt som i utgangspunktet er ulovlig. Deretter har de holdt arrangementet unna offentlighetens lys. Så har de dratt til på stortromma og bestilt alt hva hjertet begjærer til seg selv og sine likemenn. Det være seg bobler av ypperste franske klasse, de beste artister, fyrverkeri og karnevalsfester. Et luksusforbruk som skattebetalerne i kommunene Agüimes, Valsequillo, Ingenio, Santa Lucia de Tirajana og San Bartolomè de Tirajana sitter igjen med regningen for.

Alejandro Marichal mener dette er en bevisst mørklegging av tvilsomme handlinger, og mener det bør etterforskes som “hvitsnippforbrytelser”. Han mener at dette arrangementet har vært planlagt men skjult siden lang tid tilbake, og refererer til blant annet kjente artister som Dani Martìn, gruppen Cafè Quijano og Cristina Ramos ikke kan stille opp på 72 timers varsel da de har turneer og konserter er planlagt minst et år i forveien. Han går langt i å mene at dette er et spill for galleriet, og at man i dag forsøker å manipulere sannheten.

Ordfører Concepciòn Narvàez (PSOE = arbeiderpartiet)  går stille i dørene og forsøker lede oppmerksomheten over på julegateåpningen i Playa del Ingles. Men selv for en behersket og tilsynelatende uberørt politiker, er denne situasjonen ganske prekær, særlig med tanke på at det gjenstår mindre enn  200 dager til kommunevalget. Dessuten kan det virke som hennes partifeller og ellers andre politiske kollegaer på kommunekontoret har valgt å sitte stille i båten. Selv etter å ha fått påkostet et julebord av de sjeldne, velger kommunikasjonsavdelingen å legge lokk på det hele og la kapteinen på skuta drukne i stillhet.

Nøkkelordene for årets “julebord” som gikk over styr er sløsing, utnyttelse, hemmelighold, stormannsgalskap, respektløshet og brutte pakter. Ordfører Narvàez forsikrer likevel at “administrasjonskongressen” var en investering, slik at de i dag har et bedre utdannet personale.

Da gjenstår det bare for oss dødelig å se om investeringen i sine funksjonærer er en forbedring vi vil nyte godt av i vårt fremtidige møte med  kommunens offentlige tjenestemenn. Hvem vet, det kanskje var verdt 5 millioner, et fyrverkeri og  masse gladbobler!!

Da ønsker jeg alle en riktig God Jul og et måteholden julebords sesong!

Leave a Reply