Redaktørens Blogg

Dag & Natt

Ja, da var vi allerede over i det nye året. For mange kommer det mer overraskende på, enn selve julekvelden. Julehøytiden blir vi minnet på allerede i oktober da handelsstanden plukker fram slitne låter som “Jingle Bell” over høyttaleranlegget mens julekalendere fulle av sjokolade, får steke seg i solvarmen. Nei, nå er vi over i Herrens år 2023, et brutalt faktum vi bare må svelge, samtidig som vi rister på hodet og lurer på hvor foregående år tok veien?

For ikke å snakke om et par år tilbake, de såkalte pandemi-årene som i dag fremstår for noen som grumsete, for andre som helt visket bort i tidsregningen. Den 12. mars 2020 endret verdensbildet seg fullstendig. Koronapandemien og inngripende smitteverntiltak satte over natten en bråstopp for store deler av reiselivet og vår frihet generelt. Hoteller, restauranter, kjøpesentre, uteliv, opplevelser og kulturarrangementer måtte stenge ned. I nærmere to år har næringens aktivitetsnivå vært styrt av et stadig skiftende smittetrykk, og strenge innreise og smittevernregler. Dette har rammet næringen hardt, økonomisk og menneskelig.

Nå har vi lagt bak oss et såkalt “normal år”, med alt hva det innebærer etter vår tidsalders målestokk. Det positive er uten tvil at vår bevegelsesfrihet er tilbake, og at vi igjen kan reise og forflytte oss slik vi ønsker. Det innebærer intet mindre enn at vi kan være i lag med de vi mest av alt ønsker å spandere tid sammen med, og vi kan være på de steder vi lengter til. Menneskelige verdier vi tidligere tok for gitt, og som plutselig ikke var en selvfølge lenger.

Gran Canaria er uten tvil et sted der mange ønsker å være. Bortsett fra det fantastiske klima som råder vinterstid på denne spanske øygruppen, og som kanskje fremstår som fellesnevneren for alle som oppgir en grunn for trivsel her, så har hver og en sin helt personlige grunn for å besøke Kanariøyene. Det være seg en sårt tiltrengt ferie, helt uten planer eller forpliktelser. Det kan være et samvær med andre, en reise i felleskap. Det kan være mat og drikke som står høyt i kurs. Eller det kan være fjellturer, sykkelturer, trening og velvære som lokker. Noen behøver rehabilitering, andre er på behandlingsreiser. Visse ønsker å fylle sekken med kulturelle berikelser av ymse slag, mens andre igjen lengter etter å ligge pal på en nedsunken solseng og stenge verden ute for en stakket stund.

Det fine med Gran Canaria er at den kan tilfredsstille så utrolig mange behov. Den kan møte nesten alles krav til ferie og fritid. Ønsker du å unngå likesinnede, landsmenn som er her av samme grunn som deg? Ja, da finnes det mulighet for å dykke inn i lokalmiljøet, leie deg et sted i en fjellandsby som lokker med genuine hus og leiligheter med tykke steinvegger, mørke tre møbler og en frodig og spektakulær natur utenfor vinduet. Ønsker du derimot å skape nye relasjoner, fylle på med sosialt samvær, føle trygghet i selskap med andre og dyrke dine interesser i felleskap? Ja, da finnes det utallige miljøer å velge mellom. Både kulturinstitusjoner som Buster Bar, den Norske- og Skandinaviske Klubben, kirker og menigheter, sportsbarer og yogainstitusjoner.

Likevel begynner alle nye år med en grunn til bekymring. Krig i Europa, store klimaforandringer, matmangel, konsumprisvekst, økende renter, astronomiske strømpriser og alt annet som måtte ramme den enkelte personlig. Et nytt år skal enda møtes med en hardnakket optimisme. Fornyet medlemskap på treningssenteret, økt sparing, mindre forbruk av miljø, kalorier og kjøtt, samt bedre fordeling av tid og større fokus på hva som er viktig i livet!

Og hva kan da være mer viktig enn ferie? Undersøkelser tilsier at ferien er det siste som kuttes. For selv om folk sparer, er ferien hellig. Kanskje trenger vi denne gulroten enda mer enn før? Året vi har lagt bak oss viser nettopp dette. Så fort vi fikk lov, ønsket vi å reise igjen! Å komme til Gran Canaria handler ikke nødvendigvis om eventyrlyst. Det handler først og fremst om en økt livskvalitet. Det å kunne tilføre hverdagen noe mer, for mange noe livsnødvendig. Dagslyset, solen, varmen og vennligheten her på Gran Canaria gjør noe med oss. Det åpner opp og beriker oss som mennesker. Forhåpentligvis gjør det oss mer generøse, tålmodige og greie som mennesker. Det skulle i så fall tilsi at vi som er så heldige å få tilbringe dager, uker eller år her, fylles med et overskudd som kan videreføres til andre.  En slags menneskelig resirkulering, en bærekraftig investering i gledespredning. Om ikke annet, så er det en flott tanke!

Skape, bygge, begeistre er slogan for den norske reiselivsnæringen de kommende tre årene. Den samme motivasjonen snakkes det om på Kanariøyene. Til grunn for det ligger det noen elementære EU-krav. Nå gjelder det bare å få det ut i det virkelige liv. Og det er mange hensyn som skal tas. Nødvendig heving av standarden må til på mange områder. Men det må gjøres i takt med miljømessige hensyn, og med kommende generasjoner i tankene. Det betyr at det enkleste kanskje ikke alltid er det beste. Dessuten gjelder det å balansere tradisjonene og kulturen med dagens krav til høy standard. Mye av det vi elsker med Gran Canaria kan fort forsvinne i skyggen av store 5 stjernes hoteller, hurtige adkomstveier og bastante kolosser av kjøpesentre.

Da 12 utlendinger som kom til Mogan for 35-45 år siden ble intervjuet og foreviget i bokform, hadde samtlige samme budskap; Utviklingen som turistdestinasjon er vel og bra, men ikke la den vennlige og åpensinnede og gjestfrie kanariske kulturen drukne i streben etter oppgradert luksus, Spa og Michelin stjerner. 

Det er mye å ta med seg inn i det nye året. Ha et begeistrende godt 2023 her på Gran Canaria!

Leave a Reply