Redaktørens Blogg

Dag & Natt

Det meste som blir sagt og gjort i Syden, forblir i Syden! Slik er det også med både bekledning og oppførsel. At den trauste nordmannen eller den pertentlige svensken kaster en del hemninger så fort de går gjennom sikkerhetskontrollen i respektive land, er noe som har vært godt dokumentert helt siden charterturismen startet på slutten av 50-tallet. 

At det bestilles alkohol til helt ukristelige tider, at latteren sitter uhemmet lett og at man uten unødvendig presentasjon slår seg sammen med nabobordet, og tar for gitt at felles opphavsland er ensbetydende med felles interesser, er et faktum.

Morsomt at vi har det i oss, liksom. At vi er like frigjorte som sydeuropeer innerst inne, bare det at vi er lagt på “is” når vi er tilbake på mer nordlige breddegrader og viser lettere en kald skulder. Vi slår om oss med Kollen-floka, gjemmer oss bort i allværsjakka, slamrer med ytterdøra og tilintetgjør oss selv langt borte i sofakroken. Vi bruker millionbeløp på dempet belysning, stemning, lun atmosfære og litervis med svartmaling i hjemmet. Det er først når vi har jobbet oss inn i avgangshallen på flyplassen at vi begynner å se lyset, bokstavelig talt. 

Apropos kropp så forandrer vi intet mindre enn den grunnleggende innstillingen til vårt eget legeme, og blottlegger mer enn gjerne det bilde Gud skapte oss i, så fort vi ankommer Syden landet. Brunt flesk er mer attraktivt enn hvitt fett, sies det, så da gjelder det å gi kroppen en rask steking på begge sider før den skal mørnes på lavere temperatur resten av ferien. Og hva passer vel da bedre enn å kaste hemmende bekledning mens man likevel nyter en kald øl i solsteiken, eller legger ut på en liten inspeksjonsrunde i et nærliggende shoppingsenter. At man blir sulten ligger jo i menneskets natur. Og når uteserveringen byr på reker i hvitløk og friterte blekksprutringer til den duggfriske cerveza`n, ja da er det jo ingen grunn til å kle på seg!!

At magen ikke lenger holder mål, skjemmer tydeligvis ingen. Det kan være et sunnhetstegn, på samme måte som at korpusen ønsker å fjerne overskuddsvarme ved å utsondre svettedråper, som gjerne renner nedover skrottens uransakelige veier. Dette kan, tro det eller ei virke lite innbydende og mindre delikat på omgivelsene. Svette kroppshår og intime tatoveringer som ikke tåler dagens lys. Det kanskje rett og slett er derfor Mogan kommune følger trenden fra flere feriedestinasjoner i Spania, og skjerper kleskoden for både den bofaste og tilreisende delen av befolkningen. 

Å oppholde seg helt eller delvis naken i det offentlige rom, er nå altså lovstridig i følge artikkel 151 i forordningen om sameksisten. En overtredelse er kanskje ikke den største kriminelle handlingen du kan begå, og pengene kanskje du har råd til å betale. Men det sier jo tross alt litt om personen, som ikke bare har blottlagt fettet, men også vettet!

Hva er det som gjør at man får et umiddelbart behov for å blamere seg i Syden? Føles den lette t-shirten plutselig som ei tvangstrøye, eller er varmen så ulidelig at omverden rett og slett bør sympatisere med nakenheten til noen og enhver? Kan det også være et tegn på tilfredshet med egen konstitusjon? En eksentrisk handling, som avviker fra skikk og bruk?  Eller er det bare en uskyldig frihetsfølelse som gjør seg utslag i trivselens rette element. 

Nåvel, nå må du skjerpe deg mann! I en av nordmennenes største feriedestinasjoner diskuteres det ivrig hvordan denne nye loven skal effektiviseres, og ikke minst tolkes. På playa`n får man naturligvis sprade lettkledd rundt, det skulle bare mangle. Strandpromenader er visstnok også et friområde, men på samme måte som hjemme i Sverige, Danmark og Norge bør man dekke til sine edleste deler på serveringssteder, på kjøpesentre, på offentlige kontorer og ellers når man går opp og ned storgata. 

“Det hører til vanlig skikk og bruk”, hadde generasjonen før oss sagt. I dag er “skikk og bruk” like fremmed som telefonkatalogen. Det er opp til hver og en hvordan man ønsker å fremstå. I et forsøk på å utslette ulikeheter mellom mennesker, har man kanskje mistet noen verdier på veien. Nå ønsker spanjolene å ta oss i nakken, og ber oss skjerpe oss!!

Lykke til!   

2 thoughts on “Ta deg sammen mann!!!!

  1. Ewa Murman says:

    I Puerto Rico finns 5 Strand restauranger,,,Vi har under alla våra år härnere, inte sett att ngn som sitter på Restaurangerna sitter ,med bar överkropp mm Man tar på sig en Tshirt el Blus

  2. Elisabeth Johansen says:

    Hei, jeg er helt enig med redaktøren. Dette er noe jeg har irritert meg lenge over. Synes det er usmakelig og ikke
    respektfullt oppførsel.

Leave a Reply