Et nytt år og nye forsetter. Vi bør vel helst sette oss nye mål som fører til en eller annen forbedring tenker jeg. Disse endeløse lovnadene til høyre og venstre om å bli et bedre menneske, er kanskje å skyte langt over mål. Men en eller annen liten skamflekk burde vi kanskje klare å gnikke bort?
De fleste av oss har kanskje en last eller to man vil bli av med. Noe som til og med kan være usynlig for andre, men som plager en selv. Nå er vi der igjen, ved årets nye inngang, med blanke ark og fargestifter til. Andre vil kanskje strekke seg etter noe nytt, å tilføre litt lærdom er ikke å forakte, selv om innlæringsprosessen er som å kaste seg på en gammel herresykkel med punktering og rustne kjeder.
Mye har med innstillingen å gjøre sier de som vet. Mine ungdommer knakker på pannebrasken og sier; “ – du vet det meste sitter der inne”. Og det er vel sant, Det er selve innstillingen til hvordan ting skal løses og hvordan ting skal læres, som er det avgjørende! Det viktigste er at vi ikke gjør oss dummere enn det vi er!
I god tid før jul fikk jeg et mail til redaksjonen, som minner mistenkelig om ett og annet jeg har fått servert tidligere. Det var en landsmann som skrev at han hadde opplevd noe så grovt at det kunne kalles for “ran ved høylys dag”. Og det i selveste Mogan, der nordmenn utgjør selve grunnpilaren i samfunnet, kanskje den viktigste grunnen til hele kommunens eksistens.
Først og fremst ville han påpeke viktigheten av at han ikke stod alene bak sitt budskap, men at han ytret seg på vegne av utallige, godt voksne nordmenn som befinnende seg i Mogan. Nordmennene har alle sammen muskler og ledd som knirker. De samme menneskene er vant til å bruke NSAIDS medisiner utskrevet av fastlegen i Norge. Og der er det gratis minsann!
“Det er innført en helt meningsløs ordning med at man må ha resept for å kjøpe NSAIDS på apoteket. Vi er utallige godt voksne nordmenn her i Mogan. Og det knirker litt ledd og muskler hos oss alle sammen. Vi er da vant til å bruke NSAIDS fra Norge der disse medisinene gis i håndkjøp eller i større mengder utskrevet av fastlegen. Og det er endatil gratis.”
Problemet er som han skriver at nå har Mogan i frekkhetens navn, innført reseptplikt på disse medisinene, og sågar satt en begrensning på 20 tabletter. Om jeg tolker hans mail rett utgjør det den horrible summen av 2 euro pr. tablett, det vil si 40 euro totalt. Da har han kalkulert med at tablettene koster 5 euro, og besøket han må ha hos legen for å få resepten koster 35 euro.
”I Mogan har man innført resept plikt og kun 20 tabletter. Dette gir den nette sum av 2 euro pr tablett med 35 euro for resept og 5 euro for tablettene.”
Er det slik at vi som har pensjoner, trygder eller på en eller annen måte er bemidlet slik at vi er i stand til å leve “det gode liv” på Gran Canaria i lengre perioder, også burde premieres med gratis medisiner? Føler vi at det skylder kanarierne oss, fordi vi av ren og skjær godmodighet har valgt å tilbringe store deler av året, på alderdommens høst her nede i deres ferieparadis?
“En helt unødvendige ordning som også stjeler tid fra legen som visstnok har så dårlig tid. Men ordningen er meget gunstig for legenes inntekter. Dette er så grovt at det godt kan kalles ran ved høylys dag. Turistmyndighet bør snarest få slutt på dette økonomiske overgrepet mot oss som skaper næringsgrunnlaget i Mogan.”
Må si jeg mistet både munn og mæle en stund. Hva i all sin dager har skjedd med oss? Har vi mistet bakke kontakten helt? Er det slik at gjennomsnitts nordmannen som ferierer over en lengre periode i Mogan kommune føler han er berettiget til å få ut medisiner i Spania på resept fra Norge? Som takk for visitten, liksom?
Først og fremst tror jeg det vil være feil å kalle en reseptordning på NSAIDS for “meningsløs”. Slik vedkommende selv skriver, blir disse type medisiner utskrevet av fastlegen også i Norge. Altså foregår dette på akkurat samme måte i Spania som i Norge. Her går man til fastlegen i det offentlige helsevesenet og får foreskrevet nødvendige medisiner på resept. Med en slik resept er medisinene så og si gratis. Du har kanskje sett på apoteket at man noen ganger skjærer ut en kode på medisinesken, som apoteket selv beholder? Det er de medikamenter som er utskrevet av en lege tilhørende det statlige helsevesenet, og dermed subsidiert av staten. I Spania har man heller ikke “egenandel” hos fastlegen. Det er helt gratis! Det er også helt gratis for de nordmenn som oppholder seg her i Spania mer enn 6 måneder i året, og som har meldt flyttemelding slik man er lovpålagt!
Når vedkommende skriver at de i Mogan har innført reseptplikt er det feil. Dette er noe som er innført i hele Spania, akkurat som i hele EU. Og det er ingenting noen har funnet på for å “straffe” nordmenn som har valgt å leve tidvis på Gran Canaria.
Om man velger å gå til en privatlege, fordi man eventuelt har privatforsikring så kan man også få resept på medisiner. Men fordi private klinikker og private leger ikke inngår i det offentlige helsevesenet (seguridad social), subsidierer heller ikke den spanske staten medikamenter som de foreskriver. Derfor betaler man full pris på apoteket for medisiner som privatlegen har gitt resept på. Men det er jo en selvfølgelighet at en privatlege tar betalt for konsultering, tolketjenester og dertil utskrivelse av resepter. Det skulle vel bare mangle, eller mener man at de også ærbødigst burde stille opp gratis for de som utgjør næringsunderlaget? Har du ikke forsikring, må du betale fullpris hos privatlegen.
Dette er på samme måte i Norge. Om jeg som spanjol kommer til Norge, kan jeg ikke få ut noe som helst på apoteket med en spansk resept? Hvis jeg går til en privat klinikk med min reiseforsikring, blir ikke mine medisiner subsidiert av staten, og jeg må betale mye mer enn en nordmann må gjøre. Dette er logisk fordi jeg ikke betaler skatt i Norge, og heller ikke bidrar til sykekassa.
Den dagen du flytter til Spania som nordmann, og betaler din skatt her, så har du rett til fastlege og gratis medisiner. Så enkelt er det!
Tror det er viktig at vi til tider stopper opp litt og registrerer at vi befinner oss i et annet land, det vil si utlandet. Kanskje er det lett til tider å la seg påvirke av alt som er tilrettelagt i nærmiljøet. Restauranter, mat, menyer underholdning og aktiviteter på morsmålet gjør kanskje at vi glemmer bort at vi faktisk befinner oss i Spania. Selv om det ville gjort tilværelsen enklere for mange at norske (eller svenske) lover og regler også var gjeldende i Spania, er det nå en gang ikke slik. Derfor må man sette seg inn i hva som gjelder i det vertslandet man kommer til, respektere og følge dette. Det er mange fordeler ved å tilbringe vintermåneder på Gran Canaria, men det kan også være noen ulemper. Begge deler bør tas i betraktning før man velger å vende nesa sydover.
Om du pakker med deg ditt Europeiske helsekort (som du får i Norge om du betaler skatt der), så har du rett til det offentlige helsevesenet (seguridad social) i Spania om det skulle skje noe uforutsett eller en ulykke. Dette inngår i EØS-avtalen Norge har med EU. Da får du alle akutt helsehjelp gratis. Men dette gjelder altså ved kritisk behov for helsehjelp, derfor er det alltid lurt å ha en privat reiseforsikring. Det er kun en privat forsikring som sørger for hjemtransport ved behov. Det gjør verken det offentlige spanske helsevesen, norsk kirke eller norsk konsulat.
Ønsker du å tilbringe måneder under solens helsebringende stråler i et godtgjørende mikroklima, som vertslandet med glede deler med seg til stivfrosne nordboere som sliter med stive og knirkende ledd, ja da må du ta konsekvensen av det på godt og vondt. Noe får du, og noe må du gi tilbake!
Ellers tenker jeg at hvis du kan få dine medikamenter i større mengder utskrevet av fastlegen din i Norge, bør du planlegge din reise bedre, slik at du forsikrer deg om at du har det du trenger til hele ditt opphold. Eller så får du går til en privatlege og betale hva det koster.
Det er ikke slik at vertslandet dit man reiser på ferie skal stå for dine utgifter som en fastlege i Norge har foreskrevet. Pass på så ikke dumheten går på helsa løs…
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.
Vell. Som Tore Torell så klokelig sa : fryktelig dumt å drikke på tomt hode.
Godt oppklart om ikke 100% korrekt. Og for meg er det ubegripelig at folk med behov for medisiner reiser i 6 – 8 timer til et fremmed land uten å tenke på dette. Og å reise utenlands og tro at de lokale bukker og skraper for oss på våre premisser er passe naivt (og grinebitersk). Vi er gjester, vi kjøper våre tjenester og vil ha kvalitet på dem, men det er vertslandet som bestemmer reglene. (Det er en liten mangel på korrekthet i innlegget. En spanjol, eller annen EØS – borger har samme pris på medikamenter i Norge som nordmenn, uansett om han går til privat eller offentlig lege, også inkludert blåresept, dersom kravene ellers er oppfylte)