Redaktørens Blogg

Dag & Natt

– en ny dansk/spansk allianse?

Danmark opplevde en historisk begivenhet den 14. januar i år. Alle hjerter gråt i takt med den lettrørte prinsen da han ble utropt som Kong Fredrik den X. Dronning Margrete forsvant symbolsk ut bak gardinen, etter å ha signert papirene som tilsa hennes abdikasjon og eldstesønnens kroning. 

På balkongen kom også den nye dronningen fra Tasmania/Australia ut i vakker, hvit kjole og vinket til et folkehav uten dess like. Det var vakkert, rørende og som det ikke var nok gav de hverandre et hengivent kyss, og så like forelsket ut som på bryllupsdagen 25 år tidligere. 

Han er jo så flott denne nye kongen, som i sine unge år ble kalt for “turbo-prinsen”, men som senere har lagt energien på ekstremsport, miljøvern og ikke minst sin egen familie. Det er ingen hemmelighet at han ikke synes det har vært så stas å bli født som et kongeemne. Han har offisielt uttrykt at det har vært veldig frihetsberøvende, begrensende og uinteressant. Men han har vokst inn i rollen, og dessuten klart å temme vilterheten, men likevel overført mye av eventyrlysten til å utdanne seg til opptak i Frømandskorpset, en spesialstyrke i den danske sjøforsvaret. Bare 13 mann kom gjennom utdannelsen, som regnes som den tøffeste i Danmark. Fredrik har selv beskrevet det som vendepunktet. Som å bli født på ny. Noe annet som har gitt ham et nytt liv, er hans australsk fødte kone Mary. Hun har nok vært den “voksne” i forholdet, og med sin kjærlighet holdt han litt i kragen, sier de som er tett på! 

Det hindret likevel ikke at han den 9. november i 2023 (bare et par måneder før han ble utropt til konge) havnet på forsiden av det spanske sladremagasinet Lecturas, sammen med frøken Genoveva Casanova (47). Mary var på besøk i USA, og Fredrik hadde passet på å ta seg en storbyferie til Madrid der han samtidig passet på å “catche” opp med en gammel bekjent, nemlig den meksikansk fødte frøken Casanova. 

Det tok fyr i helvete for den kommende kongen. Ryktene tilsier at han overnattet hos henne, og at det antatte utroskapet har skapt store ekteskapsproblemer for Fredrik. Frøken Casanova gikk fort ut i pressen i Spania og dementerte alt, mens det danske kongehuset har valgt å legge lokket på, og overhode ikke kommentere saken. 

Hva som skjedde eller ikke skjedde skal vi heller ikke spekulere i, men at to mennesker av motsatt kjønn kan treffes som venner uten anstand, og uten at det bør handle om utroskap trodde jeg vi kunne ta for gitt i vårt århundre. Men sladder og skandaler er klingende mynt i kassa for mange i disse trange tider, så om det handler om sysselsetting har vel disse to gitt et positivt bidrag til paparazziene på tampen av 2023. 

På samme måte som Askepott som løp hjem i tolvte time, og gjemte seg etter å ha flørtet med selveste prinsen, søkte frøken Casanova tilflukt i Arbaizena-palasset i San Sebastiàn. Askepott  mistet en sko på veien, noe som til slutt skulle vise seg å bli hennes lykke, da prinsen lette med lys og lykte etter den som passer til skoen. Frøken Casanova skal ikke ha løpt hjem til en bitter stemor, men til sin eksmann som straks gav henne beskyttelse, og åpnet palasset dører på vid gap. Frøken Casanova skal ha forskanset seg her, og er livredd for alt og alle som vil ha et glimt av henne!

I Arbaizena -palasset i San Sebastiàn bor ingen ringere enn Hertugen av Alba, Cayetano Martìnez de Irugo (60) som arvet palasset etter sin mor, selveste Cayetana, hertuginnen av Alba. 

Hertuginnen som døde i 2014 ble døpt María del Rosario Cayetana Fitz-James Stuart y de Silvanota. Hertuginnen ble døpt den 18 april i Det kongelige kapell i Det kongelig slott i Madrid. Hertuginnens gudmor var ingen ringere enn Dronning Viktoria Eugenia av Spania. 

Hun var bedre kjent som Cayetana de Alba, eller hertuginnen av Alba, og var en spansk adelskvinne av rang. Hun var den 18. hertuginne av Alba de Tormes, 11. hertuginne av Berwick og Storhertuginne av Spania. Og hun var den tredje kvinnen som hadde hertugtittelen Alba og var overhode av Huset Alba. Hertuginnen er i sin farslinje etterkommer av Kong Jakob II av England og VII av Skottland.  

I følge Guinness Book of Records hadde hun flere rettmessige og  anerkjente adelstitler enn noen annen adelsmann/kvinne i verden: hun var fem ganger en hertuginne, atten ganger en fyrstinne, tjue ganger en grevinne, en visgrevinne, en grevinne-hertuginne og en baronesse. I tillegg nøt hun stor popularitet under sin levetid. 

Hertuginnen giftet seg 12. oktober 1947 med Pedro Luis Martinez de Irujo y Artacoz (1919–1972), sønn av hertugen av Sotomayor. Sammen fikk de 6 barn.  (Carlos, Alfonso, Jacobo, Fernando, Cayetano, Eugenia). Disse barna har selvfølgelig arvet en drøss av adlige titler, penger, smykker, utmerkelser, kunst, slott og masse ansvar. Egentlig anses de å være mer kongelige enn de kongelige i Spania. Vil man følge med på deres liv og virke, bør man abonnere på kjendisbladet “Hola”. 

Det nest yngste barnet, en sønn som fikk sin mors navn; Cayetano ble født i 1963. Hans store lidenskap i livet har vært hester og sprangridning. I følge sladderpressen har han ikke hatt så stort hell i kjærlighet. Men, for et par korte år lyste lykken også på ham. Han traff nemlig en ung, meksikansk kvinne ved navn Genoveva Casanova, og i 2005 stod det storslagne bryllupet, som fikk vel så mye oppmerksomhet som da prinsessene av Spania giftet seg. Dessverre varte ekteskapet kun et par år, men under tiden fødte Genoveva to barn, tvillingene Luis og Amina i 2001!! 

Frøken Casanova var bare 24 år gammel da hun kom til Spania, nærmere bestemt Sevilla for å gjennomføre en univeistetsutveksling mens hun studerte en grad i filosofi. Det var i Jerez de la Frontera som den meksikanske jenta og sønnen til Hertuginnen av Alba forelsket seg. Da de giftet seg fikk hun tittelen; Grevinne av Salvatierra! Det utløste en interesse fra de store motehusene og hun inngikk samarbeide med bl.a. Christian Dior og Tag Heuer. Hun samarbeidet med flere veledighetsorganisasjoner, og utviklet sin interesse for fotografering og skriving. i 2025 gav hun ut sin første roman. En Askepott historie fra virkeligheten!

Etter skilsmissen innledet hun et forhold til Gonzalo Vargas Llosa i 2008, sønnen til den berømte nobelpris vinneren Mario Vargas Llosa. Hun har også hatt et offentlig bekreftet forhold til Josè Marìa Michavila som tidligere var justisminister i Aznars regjering, men det tok slutt i 2014. 

Dette er altså den samme Frøken Casanova som ble sett i Madrid sammen med den nåværende, danske kongen! Det sies at hun fortsatt har et meget godt forhold til sin eksmann, og sammen feirer de alle høytider og reiser på ferie sammen. Hennes barn er altså “tronarvinger” til et av Europas største imperium, med alt hva det impliserer, sammen med sine onkler og søskenbarn. Det medfører at barnas far, tar seg av alle utgifter og alle avgjørelser i forbindelse med barnas utdannelse, og dessuten betaler et interessant bidrag til Frøken Casanova som seg hør og bør i de kretser. Det rekker at Frøken Casanova kommer på besøk en gang imellom, og viser seg sammen med dem ved offentlige anledninger. 

Så selv om Frøken Casanova etter “skandalen” med Kong Fredrik blir framstilt som en “meksikansk modell”, så skiller hun seg betraktelig fra andre “modeller” i sosiale media. Hun har, siden hun kom til Spania vanket i kretser som er vel å ekstravagante som det danske kongehuset. Og det kan vel være, at hun har blitt kjent med flere kongelige medlemmer i Europa gjennom sin families vennskaps krets. Det kanskje faller seg helt naturlig at hun stiller opp som “vertinne”, da den danske arveprinsen ønsker en privat, guidet tour i Madrid. Og hun er vakker, og hun er singel!

Før den store Hertuginnen av Alba døde i 2014, ble det aldri lagt skjul på de tette båndene som eksisterte mellom Frøken Casanova og den gamle Hertuginnen, også etter skilsmissen fra hennes sønn.  Nå er det altså hennes eksmann Cayetano som har åpnet de store dørene i sitt palass, slik at Frøken Casanova kan søke tilflukt der. Hun har fått utallige forespørsler fra skandalepressen i både Danmark og Spania, men ønsker for øyeblikket ikke å uttale seg. Samtidig svirrer ryktene om at det var hun selv som hadde varslet pressen om den mye omtalte kvelden med prisen!

Hun har derfor heller ikke akseptert invitasjonen fra den danske republikanske tabloiden Ekstra Bladet, som skrev til henne som følger: “Kjære Genoveva Casanova: Til tross for at vi er en god venn av vår kronprins, har det vært vanskelig for oss å komme i kontakt med deg i det siste. . Vi vil bare forsikre oss om at “Du har hørt den store nyheten: på søndag blir Frederick kronet til konge av Danmark. Gode nyheter, ikke sant? Hvis vennen din ikke har invitert deg til den store begivenheten ennå, vil vi ha sjansen å gjøre det. Genoveva, kom til København!” .

Leave a Reply