Redaktørens Blogg

Dag & Natt

Det er ikke lett å være konge om dagen, det skal være sikkert og visst. Tilbake i 1992 holdt Queen Elisabeth II en av sine mest berømte taler, da hun innrømmet at det inneværende året ikke var noe hun ville se tilbake på med «pleasure», og at det rett og slett hadde vært et «annus horribilis»! Jeg er helt sikker på at forbedringspotensialet fortsatt er stort innad i den kongelige, britiske kjernefamilien. 

Like sikker er jeg på at den norske kongen kunne brukt den samme beskrivelsen i sin oppsummering av året 2024, med sykdomsdrama på privat ferietur til Langkawi i Malaysia, hvor regenten måtte fraktes hjem av regjeringen i et «minutt for minutt» – drama, i beste sendetid på NRK. Deretter ble noe så gledelig som et bryllup, konvertert til et fesjå i Geiranger med utvalgte gjester fra «uniten», en selvutnevnt og mediekåt sjaman som prinsessens utkårede, og et fly-forbanna pressekorps som ble «tatt på senga» av prinsessen selv. Hun hadde nemlig solgt hele story’n til et utenlandsk ”glossy magazine”, som villig stilte opp og betalte hele bryllupsfesten. Det siste er ikke sant, for den delen brudeparet selv skulle betale til lokale aktører på Sunnmøre, en totalsum i underkant av èn million norske kroner har de stukket fra, så det har gått til inkasso.

Og så da, har vi fått «lille Marius» som føljetong i norsk og utenlandsk presse. Nesten hver eneste dag siden august, har smokingkledde bilder av kronprinsessens eldste sønn sprengt seg inn på førstesidene, mellom krigsherjede bilder fra Vestbredden, russisk invadering i Ukraina, dårlig kronekurs og politiske meningsmålinger.

Og elendigheten vil ingen ende ta. Kronprinsessens lungesykdom har et dårlig utgangspunkt, når mammahjertet er et åpent sår, og hverdagen veksler mellom skam og fortvilelse. Da er det heller ikke lett å være bestefar, far, svigerfar og attpåtil være konge! 

I Spania sitter den sympatiske Felipe VI på tronen, og har tilsynelatende et uskyldig ytre og et plettfritt rykte! Verre er det med hans to søstre og deres fraskilte ektemenn. Den ene karen har nå endelig sluppet ut i frihet, etter å ha tilbrakt noen år i kasjotten for underslag, hvitvasking og korrupsjon. Felipes far, den tidligere Kong Juan Carlos har dratt fra kjærringa og hele kongeriket. For fire år siden flyttet han til Abu Dhabi, og forlot Spania etter et enormt medieoppstyr. Juan Carlos bor ikke hvor som helst. Den avdanka kongen har et luksuriøst herskapshus på øya Zaya Nurai. Ifølge spanske medier er kåken på 1700 kvadratmeter, og har en prislapp på rundt elleve millioner euro. På øya, som ligger 20 kilometer fra Abu Dhabi, finnes det bare ti andre villaer. En rolig og tilbaketrukket bolig langt unna medias søkelys. Juan Carlos ga avkall på tronen i juni 2014. Hans abdisering ble fremskyndet av kontroversen rundt finanspolitiske- og personlige skandaler samt mange og lange utroskaper, som var fokus for store deler av den generelle og tabloide pressen i Spania.

Som om dette ikke var nok, har Kong Felipe VI en del annet å slite med. Spania er et fragmentert land, og den mest kjente frigjøringsbevegelsen er i Katalonia. Når han drar på kongelige gjøremål til den delen av landet, blir han regelrett mobbet med ukvemsord og flaggbrenning. I og med at han skal forestille et samlet symbol for Spania som land, vet både baskerne og katalanerne å la ham forstå at han er uønsket i utbryterleirene. 

Det var i slutten av oktober at et gjennomsnittlig års regnmengde, plasket ned i Valencia regionen på bare åtte timer. Uværet DANA skapte fatale ødeleggelser i det sørøstlige Spania, og mer enn 220 mennesker har omkommet. Desperasjonen blant folk som har mistet alt de eier, og står med vann og leire helt opp til låret, uten noen oppmuntrende fremtidsutsikter, er helt uten grenser. Da hjelper det heller ikke at politikere er fraværende, forlammet og bruker all sin energi på offentlige debatter om hvem som har ansvar for hva, og hvilke hoder som skal rulle!

Søndag 3. november kl.12.20 ankom Kong Felipe VI og dronning Letizia den operative basen i L’Eliana, i utkanten av Valencia der redningsaksjonene ble koordinert fra. Felipe uttrykte sin medfølelse med befolkningen, som var sinte og sjokkerte over den verste naturkatastrofen i Spanias historie. Besøket inkluderte en omvisning i en av de hardest rammede kommunene, Paiporta. Den folkelige indignasjonen kom til uttrykk da følget, som også inkluderte Spanias president Pedro Sánchez og regions presidenten Carlos Mazón.

Det var da det skjedde! Folk lot sinne og frustrasjon slippe løs. Innbyggerne følte seg hjelpeløse og dårlig behandlet av myndighetene, som har kommet for sent og dårlig på banen. Noen kastet leire, andre spyttet og ropte grove fornærmelser (”mordere” var en av de mest gjentatte) til følget med politikere. Det ble etter hvert fysisk, og gjenstander fløy gjennom luften. Det brøt rett og slett ut kaos. Prosesjonen måtte stoppe opp, flekkete av gjørme og blod. 

I den globaliserte og hyperkommuniserte verden vi lever i, kunne hendelsesforløpet oppleves live, sekund for sekund, forsterket av sosiale medier. En av dronning Letizias eskorter ble truffet av en gjenstand i ansiktet. Til tross for at han blør fra et sår ved nesen, fortsetter han ufortrødent å beskytte dronningen. I en annen video kan man se hvordan President Pedro Sánchez løsriver seg fra kongen og, assistert av medlemmer fra sikkerhetsagentene, tar seg fram til den offisielle bilen og forlater Paiporta i full fart.

Kong Felipe derimot, blir igjen på stedet. Han er skitten i ansiktet, våt og kald, men vil ikke ta imot noen paraply. Han er distansert fra dronningen som er omringet av en gruppe innbyggere. Hun snakker med dem, klemmer og gråter sammen med dem. Også hun kliss gjennombløt og med leire i håret. Alt mens President Pedro Sánchez kjører bort fra stedet under voldsomme scener. 

Kongen og dronningen velger å bli! Sinnene begynner å roe seg, volden dempes og gjørme- kastingen opphører. Felipe og Letizia klarer å roe ned spenningen ved å prate med folket, vise dem forståelse, selv de mest sinte av dem. En rolig, men preget konge ser ikke ut til å ha mistet kontrollen over situasjonen, og folket finner trøst i hans samtaler. Felipe VI snakker med oppriktig hengivenhet til lokalbefolkningen, omfavner dem og gir dem håp. Valencia provinsen har 266 kommuner, og ikke mindre enn 69 av dem har blitt rammet av de dødelige oversvømmelsene, en forferdelig dimensjon som bidrar til å forklare det enorme omfanget av klagene deres. Fortsatt roper de etter tilstrekkelig hjelp, og der den 3. november, ber de kongen og dronningen på sine knær: ”Ikke forlat oss!”

Vi som kunne bevitne denne seansen fra et tørt og varmt hjørne av verden, ble oppriktig rørt over kongeparets innsats. Midt i kaoset hadde de forståelse for folkets vrede, og valgte å stå last og brast ved deres side, selv om de lett kunne gjort som presidenten og skygga banen. Mange, mange spanjoler uten noen som helst forhold til monarkiet, ble helstøpte rojalister den dagen! 

Da president Pedro Sánchez senere på dagen, satt nydusjet foran peisen i sin slåbrok med et glass spansk, Carlos I- brandy i hånden, kom han nok på at han hadde tabbet seg ut grundig. Kritikken mot ham haglet fra alle hold, mens kongeparet ble høyet til skyene for sin medmenneskelige innsats. Det var da han lot det gå ut en pressemelding fra presidentpalasset Moncloa; der han rettet skarp kritikk mot Kong Felipe og dronning Letizia fordi de hadde valgt «folkets» side. Etter hans mening burde kongeparet vendt folket ryggen, og forlatt åstedet, i sympati med landets president!

Det Felipe og Letizia gjorde den dagen, var bare helt Konge !!!!

Med det ønsker jeg alle en riktig God Jul! Og for dere som skal feire julen på Gran Canaria, så håper jeg dere er klar over at hit forventes 3 Hellige Konger og ingen julenisse!!

Leave a Reply